<<
Hermans Herentals
Nog sportiever en nog hedendaagser

De Audi A4


De A4 vormt de spil van het merk: na een carrière van vier jaar heeft Audi de succesrijke middenklasser nog competenter en sportiever gemaakt Zijn koetswerk is ingebed in de nieuwe designtaal van het merk. Het gebruiksgemak van het grote MMI touch-display is analoog aan dat van een smartphone. Veel motorversies krijgen voortaan mild-hybridtechnologie (MHEV) aan boord. Deze ruime mate van elektrificatie komt vooral de efficiëntie en het comfort ten goede. Hetzelfde kan gezegd van de Audi S4 TDI, die voor het eerst een V6 TDI-motor onder de kap krijgt, samen met een 48V-hoofdboordnet en een elektrisch aangedreven compressor die zijn pittig vermogen nog net iets vlotter voor de dag laat komen. Deze combinatie van vermogen, koppel en efficiëntie maakt hem uniek binnen zijn segment.

Sportieve look: het koetswerkdesign

De middenklasser van Audi oogt dankzij de sportieve designaccenten nog dynamischer en klassevoller. Het Singleframe-radiatorrooster is breder en vlakker geworden terwijl horizontale lijnen voor- en achteraan de breedte van de auto accentueren. Het profiel wordt bepaald door de opvallend gespierd ogende spatborden en de dieper liggende schouderlijn daartussen. Samen zorgen ze voor een strak lijnenspel boven de wielen dat duidelijk verwijst naar de quattro-genen.

Koplampen met ledtechnologie zijn voortaan standaard in de Audi A4; de meest geavanceerde exemplaren beschikken over matrixledtechnologie inclusief volautomatische grootlichten. Ook het concept achter de uitrustingsniveaus werd herzien: voor het koetswerk is voortaan keuze uit basis, advanced en S line, aangevuld met een aparte look voor de S-modellen en de A4 allroad quattro. Klanten kunnen kiezen uit 12 koetswerktinten, waaronder het nieuwe Terra Grey.

Ook in het rustig vormgegeven interieur van de Audi A4 domineren horizontale lijnen het totaalbeeld. Centraal op het dashboard staat het grote, lichtjes naar de bestuurder gedraaide MMI touch-display: de nieuwe bedieningscentrale. De nieuwe interieurpacks design selection en S line interior kunnen vrij met de koetswerkafwerkingen worden gecombineerd en bieden keuze uit heel wat kleurtinten en materialen. Wanneer het buiten donker wordt, zorgt het contour-/sfeerverlichtingspack voor de juiste accenten.

Futureproof: de connectiviteit

Met zijn nieuw MMI-systeem biedt de verregaand geconnecteerde Audi A4 een bediening die qua beleving dicht aanleunt bij die van een moderne smartphone. Een MMI touch-display met akoestische terugkoppeling neemt de functies over van de vroegere draai- en drukknoppen op de middenconsole. Het hoge resolutie TFT-display meet 10,1 duim. Grafisch werd hier bewust voor een cleane en meer minimalistische aanpak gekozen, de menustructuur kent een strakke hiërarchie die inspeelt op de verwachtingen van de gebruikers en die mikt op een vlotte bediening. De MMI-zoekfunctie is gebaseerd op vrije tekstingave en geeft heel snel zoekresultaten. De natuurlijke spraakbediening, nog een functie van het nieuwe systeem, verstaat veel formuleringen uit het dagelijkse spraakgebruik.

Navigatie aan boord van de Audi A4 werd nog veelzijdiger en gebruikersvriendelijker. Het portfolio van Audi connect en Audi connect plus omvat veel online diensten waaronder ook Car-to-X-diensten die gebruik maken van de zwermintelligentie van de Audi-vloot. Naast online verkeersborden- en gevareninformatie en de dienst On-Street Parking wordt nu ook informatie over de verkeerslichten opgenomen. Door te connecteren met de stadsinfrastructuur ontvangt de auto via een server informatie vanuit de verkeerslichtencentrale zodat de bestuurder zijn tempo kan afstemmen op het volgende groene licht. Op het instrumentendisplay verschijnt een persoonlijke snelheidsaanbeveling en, wanneer de bestuurder stilstaat voor het rode licht, de resterende tijd tot het volgende groene licht. Op die manier draagt het systeem bij tot een anticiperende, efficiënte rijstijl en dus tot een geleidelijkere verkeersstroom. Deze functie maakt deel uit van het Audi connect-pack en wordt in fasen uitgerold in een aantal Europese steden.

De diensten van Audi connect noodoproep en service zijn standaard, de gratis myAudi-app connecteert de smartphone van de klant nauw met de auto zelf. De optionele Audi connect-sleutel maakt het mogelijk om de auto vanop afstand te ontgrendelen, vergrendelen en zelfs de motor te starten met behulp van een compatibele Android-smartphone. De personalisatie, een zoveelste digitale feature, maakt het mogelijk om tot 14 myAudi-gebruikers met hun favoriete instellingen in individuele profielen op te slaan.

Een van de vele nieuwigheden waarmee de Audi A4 op de markt wordt gebracht, is ook het toonaangevende aanbod on demand-functies. Daarmee kunnen klanten nadat ze het voertuig aankochten drie infotainmentfuncties volledig flexibel en in functie van hun persoonlijk gebruik boeken. In Duitsland bijvoorbeeld gaat het om MMI plus, de digitale radio DAB+ en de Audi-interface voor smartphones. Voor deze functie is er bovendien keuze uit verschillende looptijden.

Indien de klant een uitrustingsfeature liever eerst wil uitproberen, dan beschikt hij over de mogelijkheid om eenmalig een testfase van één maand te boeken. Al tijdens deze testfase bestaat de mogelijkheid om de boeking te verlengen: opnieuw voor een maand, maar net zo goed voor een jaar of permanent. Kiest de klant niet voor een verlenging, dan stopt de boeking automatisch en zonder tussenkomst van de klant aan het einde van de looptijd.

Achter het nieuwe MMI gaat een nieuwe hoofdunit schuil. Het modulaire infotainmentplatform van de derde generatie, MIB3, krijgt meer rekenkracht mee. Het systeem werkt samen met een eveneens nieuw, apart gemonteerde Communication Box die alle connectiviteitstaken (van telefonie tot Audi connect-diensten) bundelt en ook de WLAN-hotspot omvat. Optionele hardware bouwstenen zijn onder meer de Audi phone box en het premium soundsysteem met 3D-klank vooraan van Bang & Olufsen.

Voor het wijzerplatengeheel is er keuze uit drie varianten: twee gedeeltelijk analoge informatiesystemen voor de bestuurder en, in combinatie met het MMI plus, de volledig digital Audi virtual cockpit plus. De bediening van het 12,3 duim grote display met Full HD-resolutie verloopt via het multifunctionele stuur en biedt keuze uit drie weergavemodi. Een head-updisplay projecteert belangrijke informatie rechtstreeks in het gezichtsveld van de bestuurder.

De A4 -modellen zijn beschikbaar met talrijke rijhulpsystemen. Op de optielijst prijken onder meer de packs Tour, City en Park. Een belangrijk onderdeel van het Tour-pack is de adaptieve snelheidsassistent inclusief stop & go-functie die automatisch afstand houdt. In combinatie met de Predictive Efficiency Assist kan dit systeem de A4 ook zonder voorliggers vooruitziend laten vertragen of accelereren. Dat doet het systeem op basis van de Car-to-X-aanduidingen, de navigatiegegevens en de verkeerstekens.

Ruime elektrificatie van de aandrijving

Bij zijn commercieel debuut in Europa biedt Audi het A4-modelgamma aan met zes turbomotoren. Hun vermogensspectrum gaat van 110 kW (150 pk) tot 255 kW (347 pk), van de Audi A4 35 TFSI tot en met de Audi S4 TDI. Niet veel later breiden nog twee turbomotoren het aanbod uit: de 30 TDI van 100 kW (136 pk) en de 35 TDI van 120 kW (163 pk). Alle krachtbronnen - viercilinder diesel, V6 TDI of viercilinder TFSI - voldoen aan de uitstootnorm Euro 6d-temp.

Bij de marktintroductie beschikken drie motoruitvoeringen over een mild-hybridsysteem (MHEV) op 12V-basis dat het verbruik drukt en tegelijkertijd het rijcomfort verhoogt. Op korte termijn zullen nog twee andere motoren volgen. Deze verregaande elektrificatie draagt in belangrijke mate bij tot de verbruiksdoelstellingen van de vloot. Bij dagelijks gebruik kan het MHEV-systeem volgens individuele metingen door Audi het brandstofverbruik met tot 0,3 liter per 100 kilometer verlagen.

Voor ieder van de zes motoruitvoeringen staat een overbrenging op maat klaar; van manuele versnellingsbakken over zeventrapse S tronic tot en met tiptronic met acht verhoudingen, van voorwielaandrijving tot en met quattro. Op de instapversie bij de TFSI-motoren na rollen alle A4-modellen standaard met een automatische transmissie van de band. De basis 35 TFSI met 110 kW (150 pk) krijgt een manuele versnellingsbak, net als de voorwielaangedreven 40 TDI van 140 kW (190 pk) die kort na de marktintroductie volgt.

Sportieve harmonie: het onderstel

Het sportief uitgebalanceerde onderstel sluit naadloos aan bij het karakter van de Audi A4. Klanten hebben keuze tussen de standaardafstelling of het sportonderstel. Bovendien zijn er twee adaptieve ophangingsystemen beschikbaar. Enerzijds is dat het comfortonderstel met elektronisch gestuurde dempers. Dat legt het koetswerk 10 millimeter lager en biedt een bijzonder hoogstaand rijcomfort. Anderzijds is er het sportonderstel met of zonder elektronisch gestuurde dempers, dat het koetswerk 23 millimeter lager legt. De dynamische basisafstelling van deze laatste beklemtoont nog verder het sportieve karakter zonder aan comfort in te boeten. Bij elektronisch gestuurde dempers is de rijdynamiekregeling Audi drive select altijd inbegrepen. Hetzelfde geldt voor de stuurinrichting waarbij een dynamische stuurinrichting, de automatische overbrenging en de gasklep optioneel kunnen worden aangestuurd. Via het Audi drive select kan de bestuurder zelf een van de vijf rijmodi kiezen volgens hetwelk deze systemen functioneren.

Dieselpower: de Audi S4 TDI

De twee S-modellen in de A4-familie, de Audi S4 TDI en de S4 TDI Avant, krijgen op alle Europese markten een nieuwe V6-dieselmotor als krachtcentrale. Deze 3.0 TDI verzoent een enorme trekkracht met een edel motorkarakter en een ruim rijbereik. Hij levert tot 255 kW (347 pk) aan vermogen en maximaal 700 Nm koppel. Daarmee accelereert de S4 TDI Berline in 4,8 s van 0 tot 100 km/u en door naar een elektronisch begrensde topsnelheid van 250 km/u. Deze combinatie van vermogen, koppel en efficiëntie maakt van de Audi S4 TDI een uniek aanbod binnen zijn segment.

De elektrisch aangedreven compressor EAC geeft pittige startprestaties en bouwt nadien ononderbroken het vermogen verder op wanneer gas wordt gegeven. Zo wordt ieder turbogat weggewerkt en beschikt de auto in alle rijomstandigheden over een bliksemsnel reactievermogen. Het EAC is geïntegreerd in een nieuw 48V-hoofdboordnet dat ook het mild-hybridsysteem omvat. Daarmee beschikt dit model over een nog groter efficiëntiepotentieel dan het MHEV-systeem met 12V-boordnet van de andere A4-modellen. In de S4 TDI bevindt zich al de mild-hybridtechnologie uit een volgende ontwikkelingsfase die zal worden uitgerold op basis van een 48V-boordnet. Daarbij wordt het ondersteunende 12V-boordnet via een DC/DC-omvormer gekoppeld aan het 48V-hoofdboordnet. In de S4 TDI wordt voor het eerst een prestatiegerichte, 48 volt sterke startmotor-generator met riemaandrijving als kern van het mild-hybridsysteem gebruikt met een maximaal recuperatievermogen tijdens het remmen tot 8 kW. De energiecentrale van dienst is een compacte, luchtgekoelde lithium-ionbatterij met een capaciteit van 0,5 kWh die onder de kofferbodem ligt. Het mild-hybridsysteem van het S-model kan het verbruik van de klant potentieel met tot 0,4 liter per 100 kilometer helpen verlagen.

Een tiptronic met acht verhoudingen en de permanente quattro-vierwielaandrijving vormen de aandrijflijn. Die kan naar wens worden uitgerust met een optioneel sportdifferentieel dat de kracht actief over de achterwielen verdeelt. Op die manier kan bij een dynamische rijstijl op een bochtig parcours meer vermogen naar het wiel aan de buitenkant van de bocht worden gestuurd wat iedere onderstuurneiging vroegtijdig in de kiem smoort. De S-sportophanging is standaard. Met een voor S specifieke afstelling is een sportieve rijervaring gegarandeerd. Die rijervaring kan qua sportiviteit nog een trapje hoger worden getild met de optionele S-sportophanging met elektronisch gestuurde dempers. Zowel aan de buiten- als aan de binnenzijde verwijzen veel designdetails naar het bijzondere karakter van de S-modellen, van de uitlaatpijpen tot en met de S-modus van de optionele Audi virtual cockpit.

Voor alle straten en wegen: de Audi A4 allroad quattro

Dankzij zijn quattro-vierwielaandrijving en de 35 millimeter ruimere bodemvrijheid verenigt de Audi A4 allroad quattro een hoogstaand rijcomfort met prima offroadkwaliteiten. Dankzij de voor allroad typische optionele ophanging met elektronisch gestuurde dempers kunnen zowel het comfort als de rijdynamiek nog worden verbeterd. De allroad onderscheidt zicht van de A4 Avant met details zoals de bodembescherming en de wielkastverbreders, maar ook door de 12 millimeter grotere velgen en een duidelijk ruimere spoorbreedte (zes millimeter extra vooraan, elf millimeter achteraan).

Er staan drie motorversies op het programma: één benzine en twee dieseluitvoeringen. Een automatische versnellingsbak is standaard en als alternatief voor de standaardophanging wordt een onderstel met elektronisch gestuurde dempers aangeboden. Net als bij de A4 Avant is de koffer 495 liter groot, een volume dat met neergeklapte achterbank groeit naar 1.495 liter (bij belading tot aan de dakrand). De kofferklep en de bagageafdekking krijgen standaard een elektrische bediening mee. Dankzij de bijkomende offroadmodus voor de rijdynamiekregeling Audi drive select kan de bestuurder van de A4 allroad quattro beschikken over in totaal zes profielen.

Voor de early adopters: de Audi A4 edition one

Bij de marktintroductie biedt het merk met de vier ringen een speciale editie aan van de A4: de edition one. Hij is beschikbaar als Berline en als Avant, en biedt keuze uit drie aandrijfmogelijkheden: de 2.0 TFSI met 180 kW (245 pk), de 2.0 TDI met 140 kW (190 pk) en de 3.0 TDI met 170 kW (231 pk). Het koetswerkdesign is gebaseerd op het S line-koetswerk, opgewaardeerd met opvallende elementen zoals het black styling pack. In het interieur heeft de klant keuze tussen de interieurpacks design selection en S line.

Europese marktintroductie

De Audi A4-modellen en de S4-modellen met TDI-motor komen in de herfst van 2019 op de Europese markt.

Op markten buiten Europa biedt Audi de S4 en S4 Avant aan met de 3.0 TFSI. Deze rechtstreeks ingespoten turbobenzinemotor haalt een vermogen van 260 kW (354 pk) en ontwikkelt tussen 1.370 en 4.500 t/min. een koppel van 500 Nm. Met deze V6 accelereert de S4 TFSI Berline in 4,7 s van 0 tot 100 km/u en haalt hij een elektronisch begrensde topsnelheid van 250 km/u. In het geval van de S4 TFSI Avant duurt de standaardsprint twee tienden van een seconde langer.

Inschrijven op de nieuwsbrief

Openingsuren

  • maandag
   9:00 12:00
   13:00 18:30
  • dinsdag
   9:00 12:00
   13:00 18:30
  • woensdag
   9:00 12:00
   13:00 18:30
  • donderdag
   9:00 12:00
   13:00 18:30
  • vrijdag
   9:00 12:00
   13:00 18:00
  • zaterdag
   9:00 12:00
   13:00 16:00
  • zondag
  • maandag
   8:00 12:00
   13:00 18:30
  • dinsdag
   8:00 12:00
   13:00 18:30
  • woensdag
   8:00 12:00
   13:00 18:30
  • donderdag
   8:00 12:00
   13:00 18:30
  • vrijdag
   8:00 12:00
   12:30 18:00
  • zaterdag
  • zondag
  • maandag
   8:30 12:00
   13:00 17:30
  • dinsdag
   8:30 12:00
   13:00 17:30
  • woensdag
   8:30 12:00
   13:00 17:30
  • donderdag
   8:30 12:00
   13:00 17:30
  • vrijdag
   8:30 12:00
   12:00 14:00
  • zaterdag
  • zondag
  • maandag
   8:30 12:00
   13:00 17:30
  • dinsdag
   8:30 12:00
   13:00 17:30
  • woensdag
   8:30 12:00
   13:00 17:30
  • donderdag
   8:30 12:00
   13:00 17:30
  • vrijdag
   8:30 12:00
   12:00 14:00
  • zaterdag
  • zondag
Hermans Herentals Momenteel zijn we gesloten
Bekijk onze openingsuren